• +385 91 555 4098
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Petrinja, grad lončara koji su tu živjeli stoljećima

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Teško je doći u Petrinju, a ne vidjeti veliku keramičku posudu. Stucka pozdravlja goste na ulazu u grad i pokazuje im dobrodošlicu, a nama Petrinjcima kao da govori:
- Baš je lijepo tu, neka tebe doma!
Simpatična je kao dobrodušna susjeda dok nam srdačno maše preko ograde. Vidiš ju i znaš da si tu među svojima.

Ali jeste li se pitali zašto su velike stucke postavljene na prilazima grada, na Pigiku i u Mošćenici? Znate li što piše na stucki? Piše: STUCKA U SPOMEN PETRINJSKIM LONČARIMA.

U petrinji je prije 100-tinjak godina bilo 100-tinjak lončara. Lončari su imali svoj ceh, a ceh je imao zastavu na kojoj je bila slika patrona ceha - svetog Lovre, a na drugoj strani zastave nalazilo se obilježje ceha - petrinjska stucka.
Lončari su kroz posljednja dva stoljeća razvijali našu zajednicu. Proizvodili su puno, a svoje su posude prodavali po sajmovima. Petrinja je bila poznata po svojim lončarima. Stucka je postavljena njima u spomen. Izradio ju je petrinjski lončar i umjetnik našeg vremena, Valentino Valent.

Ako se želiš pridružiti petrinjskim lončarima ili pak misliš da ti keramika može biti dodatno zanimanje i hobi, postani član Otvorenog keramičkog ateljea. Ostvari pravo na besplatnu obuku i mentorstvo te korištenje materijala, alata i opreme.
https://otvoreniatelje.eu/clanovi-ateljea


You are not authorised to post comments.

Comments powered by CComment

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fondaSadržaj internet stranice isključiva je odgovornost udruge Građanski aktivizam.

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.