• +385 91 555 4098
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Žena je napravila posudu. Sasvim jednostavna, obična stvar.

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Žena u staroj Etruriji je napravila posudu. Sasvim jednostavna, obična stvar. Zagrabila je grudu blatnjave gline s obale jezera i rukama stiskala i protiskala svaku nečistoću, korjenčić i malenu koščicu iz nje sve dok ju nije oblikovala u grudu obećanja.

Bacila je tu grudu gline na veliki kamen, mijesila ju i gnječila, sve dok nije postala topla i meka, poput tijesta. Onda ju je podijelila u manje komadiće i izvaljala u tanke zmijice. Zatim je svaki komad uvila od središta oblikujući disk poput amonita koji je postepeno rastao kroz njene prste, izvana i ponovno iznutra sve dok posuda nije postala čvrsta i simetrična.

Izravnala je otvor posude i izgladila cijelu površinu do svilenkastog završetka. Ali, nešto nedostaje… Dodala je dvije ručke poput dva uha i sve na kraju ukrasila s drvenim štapićem. Potom je posudu ostavila na suncu da se suši.

Tri dana kasnije posuda je položena na postelju od suhe mahovine u jami. Povrh posude su postavljeni slama i klipice drveta. Jama je bila napunjena s glinom i potrpana s tresetom. Žena je održavala vatru još tri dana i tri noći sve dok na kraju nije izgrabila pepeo i otkrila malenu posudu koja je promijenila boju u srebreno sivu, kao nekom čarolijom.

Oprala je posudu u rijeci i posušila ju s lanenom krpom. Unutra je položila maslinove listove i crveni karneol te ju odnijela u hram na blagoslov bogova. I tako je bilo. Žena je bila sretna jer je posuda sad mogla držati vodu ili vino, mlijeko ili med, ili krv, suze, kosti i pepeo mrtvih.

Skoro 4000 godina kasnije, posuda je postavljena na postolje iza stakla u značajnom muzeju gdje su se njeni potomci divili njenoj ljepoti i starosti, ali to je bila sasvim jednostavna, obična stvar.

Gillian Metcalfe, u časopisu ClayCraft br. 38.
https://buff.ly/2XN8xvE


You are not authorised to post comments.

Comments powered by CComment

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fondaSadržaj internet stranice isključiva je odgovornost udruge Građanski aktivizam.

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.