• +385 91 555 4098
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Stucka je suvenir na lončarsku povijest Petrinje

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Petrinja je sredinom 19. stoljeća bila poznata po svojim lončarima koji su izrađivali lonce, ćupove, sirnice, kuglenke, vrčeve, tanjure i ostale predmete potrebne svakodnevnom životu stanovništva. Petrinjski su lončari u to doba bili organizirani oko lončarskog ceha na čijoj je zastavi s jedne strane slika svetog Lovre, patrona ceha, a na drugoj strani zastave je obilježje ceha, petrinjska stucka.

Stucka je u to vrijeme bila važna jer su ljudi radili u poljima pa ako u blizini nije bilo vode, nosila bi se u stucki. Voda u debeloj keramici dugo zadržavala svježinu, čak i u vrućim ljetnim mjesecima. Stucka bi se ostavila u hladu i voda bi onda satima ostala hladna. U stucki se ponekad nosilo vino, a tada bi u društvo oko stucke bilo veselije i pjesma bi bila glasnija.

Danas je stucka jedan od suvenira grada. Po tome se Petrinjci poznaju. Malo je i domaćinstava koji u svom domu nemaju stucku kao ukras i spomen na našu lončarsku povijest. Kada poklanjamo nešto ljudima koje volimo ili poslovnim suradnicima, često im poklonimo baš nju, keramičku stucku. 

Tradiciju lončarsko – keramičarskog zanata godinama njeguje Matej Stanešić, a dok je bio mlađi i radno aktivan, njegova se keramičarska radionica zvala "Stucka". Za njega možemo slobodno reći da je kralj stucke. Iznimno je zabavno gledati kako pod njegovim prstima nastaje stucka. Skoro kao čarolija! Pogledajte i sami u našem videu.


You are not authorised to post comments.

Comments powered by CComment

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fondaSadržaj internet stranice isključiva je odgovornost udruge Građanski aktivizam.

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.