• +385 91 555 4098
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

4 elementa prirode u predmetima koje izradimo od gline

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
Nakon potresa o ovom našem planetu intenzivnije razmišljamo, zar ne? Pa i ta naša petrinjska glina je zemlja, moćna sila pod našim nogama. Ista ona radi koje smo dugo spavali odjeveni.
Ima nešto neodoljivo u radu s glinom. Podatna je pod našim prstima, a opet, nije ju lako oblikovati baš onako kako želimo. Znaš li da taj proces uključuje sva četiri elementa prirode: zemlju, vodu, zrak i vatru? Glina je zemlja, oblikuje se uz pomoć vode, suši se na zraku, peče na vatri. Mi smo svjedoci čudesne transformacije komada gline u nešto prelijepo! U ovom slučaju, zemlju smo uz pomoć vode pretvorili u lijepa srčeka. Osušili smo ih na zraku. Kada ih ispečemo, bit će tvrda crvena terakota. Ako ih nanižemo na konopac, bit će mobile pa će nemirna srčeka na vjetru stvarati glazbu.
Ako ih umočimo u neko eterično ulje bit će difuzer koji će raspršiti ugodan miris u domu ili automobilu. Možemo ih staviti u zdjelu na polici ili okačiti kao miris u autu. Izrađena od zemlje, mat boja terakote ugodan je dodatak svakom ambijentu.
Ako srčeka još malo estetski dotjeramo pa ih stavimo na lijep lanac, eto nam lijepog lančića.
Ako srčeka komadićem špage privežemo na poklon koji darujemo nekome, poklon će dobiti poseban čar.
Sve to i još puno više jednog popodneva možeš napraviti od grumena ove naše zemlje. Primjena gline je beskrajna. Samo je tvoja mašta granica.
Što se čeka? Rezerviraj termin u Otvorenom keramičkom ateljeu ?

Radionice se provode u sklopu projekta "Otvoreni keramički atelje". 

Projekt je sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.


Nemate ovlasti ostavljati komentare.

Comments powered by CComment

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fondaSadržaj internet stranice isključiva je odgovornost udruge Građanski aktivizam.

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.