• +385 92 3902905
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Projekt
  • Projekt
  • Projekt

Projekt "Otvoreni keramički atelje"

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Otvoreni keramički atelje je projekt koji u Petrinji provodi udruga Građanski aktivizam (GRAK) u partnerstvu s Udrugom osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije i udrugom HVIDRA Petrinja. Projekt zajednici nudi keramički atelje u kojem će 120 osoba provoditi slobodno vrijeme, razvijati znanja i vještine na temeljima tradicionalnog lončarstva te povećati mogućnost (samo)zapošljavanje u Petrinji.

UVOD U PROJEKT

Zahvaljujući nalazištima vrlo kvalitete i nadaleko poznate petrinjske gline, lončarstvo se smatra najstarijim, najraširenijim i najpoznatijim obrtom Petrinje. Obrt  je doživio procvat sredinom 19. stoljeća kada je 145 lončara izrađivalo lonce, ćupove, sirnice, kuglenke, vrčeve, tanjure i ostale predmete potrebne svakodnevnom životu stanovništva. Petrinjski su lončari u to doba bili organizirani oko lončarskog ceha na čijoj je zastavi s jedne strane slika svetog Lovre, patrona ceha, a na drugoj strani zastave je obilježje ceha, petrinjska stuckaposuda od keramike u kojoj se nekada nosila voda ili vino.

U samo jednoj ulici, koju danas zovemo Gajeva, lončarstvom se bavilo 56 obrtnika,  gotovo svaka kuća!  Zato se ta ulica nekada zvala Lončarska, a sve žitelje tog dijela grada i danas zovemo Toparima - prema njemačkoj riječi topf što znači lonac.

Radi bogate lončarske tradicije posjetitelje Petrinje već na samom ulazu u grad pozdravi velika stucka postavljena u spomen lončarima koji su kroz protekla stoljeća razvijali naš grad. 

Vođeni idejom o mogućnostima samozapošljavanja i bogatom tradicijom petrinjskog lončarstva, 2017. godine smo s lokalnim lončarskim obrtom VAL i Udrugom osoba s invaliditetom SMŽ osmislili manji projekt Revitalizacija lončarstva u kojem je 20 teško zapošljivih osoba, uključujući i osobe s teškim invaliditetom, steklo osnovne vještine modeliranja, ukrašavanja i pečenja gline. Projekt je u zajednici bio poznatiji po imenu „Glinena priča“. U sklopu tog projekta dali smo izraditi prvo lončarsko kolo prilagođeno osobama koje se kreću u invalidskim kolicima.

Kako su nam se na radionicama izrade predmeta od keramike željeli pridružiti brojni sugrađani, počeli smo razmišljati o glini kao mediju koji može riješiti neke probleme u našoj zajednici. Naime, u Petrinji se osjeća nedostatak društvenih klubova koji nude obrazovne programe, kreativne radionice i sadržaje za slobodno vrijeme mladih, umirovljenika, branitelja, nezaposlenih i drugih skupina građana. Istovremeno, na tradicionalnom lončarstvu se temelji i turistička ponuda Petrinje ali imamo malo lončara.

OTVORENI KERAMIČKI ATELJE

U partnerstvu s Udrugom osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije i petrinjskom HVIDR-om pripremili smo projekt koji povezuje gore spomenuta dva problema u zajednici i nazvali ga „Otvoreni keramički atelje“. Dakle, atelje za izradu predmeta od keramike koji je dostupan svima. Projekt će se provoditi naredne dvije godine. Kupit ćemo potrebnu opremu i uskoro otvoriti vrata modernog keramičkog ateljea u kojem ćemo organizirati čak 332 sata edukacije o izradi predmeta od keramike, za različite dobne skupine građana. U ateljeu će i nakon završene obuke 120 osoba provoditi slobodno vrijeme, razvijati znanja i vještine u izradi moderne keramike, ali na temeljima tradicionalnog lončarstva, te u konačnici povećati mogućnost (samo)zapošljavanja u Petrinji.

Naše je stoljeće u izradu predmeta od keramike donijelo puno novih ideja, materijala, oblika, boja i glazura. Sve ih želimo isprobati, ali istovremeno sačuvati naše etno stilove na površini keramike, radi očuvanja tradicije i prepoznatljivosti baštine našeg kraja. Također želimo zadržati radostan, srdačan i prijateljski doživljaj lončarstva koji se u Petrinji njeguje kroz stoljeća.

KORISNIK PROJEKTA

Udruga Građanski aktivizam (GRAK)

Milana Dujnića 29, 44250 Petrinja

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

Voditelj projekta: Matej Jajčinović,  mob: +385 92 3902905

Web korisnika: www.grakni.hr

Facebook: otvoreni.keramicki.atelje

PROJEKTNI PARTNERI

VRIJEME PROVEDBE PROJEKTA

Projekt se provodi se od 6. veljače 2020. -  6. travnja 2022.

UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA

992.817,60 HRK  (100% sufinancirano iz Europskog socijalnog fonda)

BROJ KORISNIKA

Ukupno 120 stanovnika Petrinje među kojima je:

  • 20 osoba s invaliditetom
  • 20 osoba mlađih od 20 godina
  • 20 osoba od 25-29 godina
  • 25 osoba starijih od 54 godine
  • 35 ostalih sudionika participativnih umjetničkih i kulturnih aktvnosti

BROJ NOVOZAPOSLENIH OSOBA U SKLOPU PROJEKTA

U sklopu projekta će se zaposliti dvije osobe na 50% radnog vremena, voditelj projekta i projektni asistent.

CILJ PROJEKTA

Zajednici ponuditi otvoreni keramički atelje u kojem će 120 lokalnih stanovnika razvijati znanja i vještine o primijenjenoj umjetnosti na temeljima tradicionalnog lončarstva te povećati mogućnost (samo)zapošljavanja u Petrinji.

ZNAČAJ I REZULTATI PROJEKTA

U Petrinji će se uspostaviti moderan keramički atelje otvorenog tipa u kojem će 120 osoba iz naše zajednice sudjelovati na radionicama u kojima će ovladati potrebnim znanjima i vještinama za izradu unikatnih predmeta od keramike.

Osim sprječavanja socijalne izoliranosti, atelje će im dati priliku i poticaj za (samo)osnaživanje i (samo)zapošljavanje. Sve će to Petrinji vratiti stari ugled i prepoznatljivost grada koji se diči lončarstvom.

UPRAVLJAČKO I POSREDNIČKO TIJELO

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Ulica grada Vukovara 78, 10 000 Zagreb (Upravljačko tijelo)

Hrvatski zavod za zapošljavanje, Ured za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije, Radnička cesta 1, 10 000 Zagreb (Posredničko tijelo razine 2)

EUROPSKI STRUKTURNI I INVESTICIJSKI FONDOVI

EUROPSKI SOCIJALNI FOND

              Projekt je sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.


Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fondaSadržaj internet stranice isključiva je odgovornost udruge Građanski aktivizam.

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

© 2023 Građanski aktivizam. Sva prava pridržana. Udruga GRAK