• +385 91 555 4098
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Rad s glinom kao moderna antistres terapija

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Kada osjetite da ste depresivni ili pod stresom, vaš um treba usporavanje i odvraćanje od problema. Imamo dobru vijest: glina vam u tome može pomoći. Umjetnost, a posebno rad s vrlo praktičnim medijima poput gline za izradu skulptura ili posuda od keramike, vrlo je zahtjevan postupak koji aktivira vašu kreativnost te omogućava smirenje i usporavanje uma.

Glina pod vašim prstima pruža otpor

Rad na lončarskom kolu, vrtnja gline i oblikovanje posude zahtijeva puno rada i koncentracije. Potrebni su precizni pokreti, pa čak i kada naučite oblikovati glinu po svom, još uvijek postoje izazovne radnje kao što su glaziranje i pečenje. Keramika od vas traži maksimalnu prisutnost u tome što radite pa tako pomaže da zaboravite težak dan i skoncentrirate se na potpuno nevezanu radnju.

Kada stavite glinu i zavrtite lončarsko kolo, ona vam pruža otpor. Morate se boriti s njom koristeći svoje ruke i centrifugalnu silu. Kada konačno savladate otpor gline, centrirate ju pod svojim prstima i oblikujete svom, slijedi nagrada - unikatna glinena posuda. Ta "mala borba" ili otpor koji glina pruža čovjeku koji je oblikuje, dio je onoga što lončarstvu daje čar.

- "Boja ostaje tamo gdje ste je stavili. Ali glina uzvraća odgovor. Rad s glinom integrira mentalne, emocionalne i kinestetičke funkcije mozga. To je potpuno ispunjavajuće iskustvo i sjajan način za izlazak iz krize", kaže Ashley Warner, psihoterapeutkinja i umjetnica keramike koja kaže da studije pokazuju kako kreativni rad zapravo može promijeniti prirodne puteve mozga, pomažući u ublažavanju simptoma depresije. 

Keramički studio kao wellness 

Ritmične, ponavljajuće aktivnosti vaših ruku na kraju donose 'nagradu temeljenu na trudu'. To može promijeniti kemiju vašeg mozga povećanjem serotonina, dopamina i oksitocina, kažu američki istraživači. 

Upravo zato lončarstvo i keramika postaju sve češći način antistres terapije. Keramički studio i učitelji lončarstva ljudima širom svijeta postaju „utočišta“. Prema The New York Timesu, to su nova popularna mjesta opuštanja suvremenog čovjeka, novi val wellness prakse - one koja ne zahtijeva tenisice, znojne sportske grudnjake ili tihi zen um spreman za meditaciju.

Dakle, ako meditacija nije vaša furka, a čak vam ni 90-minutni sportski trening ne može odvratiti pozornost od problema, potresa, trenutne političke klime ili vašeg neprestanog popisa obaveza, razmislite o oblikovanju gline. Mi vas očekujemo u petrinjskom Otvorenom keramičkom ateljeu.


You are not authorised to post comments.

Comments powered by CComment

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fondaSadržaj internet stranice isključiva je odgovornost udruge Građanski aktivizam.

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.