• +385 91 555 4098
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Što kada mi u fazi sušenja pukne posuda od gline?

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Kaži mi koliko ti je posuda puklo i reći ću ti koliko lončarskog iskustva imaš. To nije narodna izreka, ali mogla bi biti naša, lončarska. Tko radi premete od keramike, taj zna kako je frustrirajuće kada se na njima pokaže pukotina. Dobra vijest je da za pukotine u fazi nepečene gline ima nade.

Zašto mi posuda puca?

Glavni razlozi pucanja posuda prilikom sušenja su različita debljina glinene posude, spajanje mokre gline na onu već osušenu, nedovoljno čvrsto spojeni dijelovi te neravnomjerno sušenje. Sve to stvara stres u glini i ona puca. Naša je preporuka da se ne živcirate, pukotine se dešavaju često i kod najboljih lončara. Puknute predmete ubacite u posudu za recikliranje i napravite novu posudu. Međutim, ako vam je uradak baš prirastao srcu, onda ga pokušajte spasiti. 

Neke tajne ne trebaju biti otkrivene

Ponekad te pukotine nisu velike i možda ih možemo dodatno obraditi da izgleda kao smo ih namjerno napravili. Ako vam to pođe za rukom, pravite se da je posuda baš onakva kakvu ste ju izvorno zamislili. Ne moraju svi sve znati ;-)

Ako pak odlučite „pokrpati“ pukotinu, onda za krpanje koristite što manje vlažnu glinu jer će se mokra glina skupiti kod sušenja. U eventualne male pukotine ući će glazura i sve će izgledati odlično.

Veća pukotina, veći izazov

Krpanje malo veće pukotine traži više iskustva i vještine. Stručnjaci kažu da glina ima memoriju i pamti gdje je pukla. Zato je dobro izbrisati joj sjećanje na tu pukotinu tako što ćemo ju malo proširiti i ravno obrezati. Onda rubove treba zagrebati i nanijeti „slip“ (ljepilo od meke gline) i naposljetku pukotinu zakrpati glinom. Lončari u glinu za krpanje pukotina ponekad dodaju malo vodenog stakla (natrijev silikat) ili octa koji povećava plastičnost gline.

Naš mentor Valentino Valent preporuča da se puknute posude ne krpaju, ali ako ste dali puno truda i baš ju želite spasiti, onda koristite suhu strugotinu gline (kao prah) i to izmiješajte s vodenim staklom dok ne dobijete smjesu gustoće paste za zube.

Ovakvo će krpanje u većini slučajeva zacijeliti pukotinu. Nakon što popravite pukotinu, ako se ona i dalje čini slabom, a dio posude oko nje više suh nego ostatak posude, možete taj dio omotati plastičnom folijom kako bi se razina vlage u stjenkama posude izjednačila.

Ponekad će vam krpanje uspjeti, ponekad ne. Ali zašto ne pokušati, ako želimo spasiti posudu. Nemamo što izgubiti, zar ne?


You are not authorised to post comments.

Comments powered by CComment

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fondaSadržaj internet stranice isključiva je odgovornost udruge Građanski aktivizam.

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.