• +385 91 555 4098
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Završna radio emisija projekta "Otvoreni keramički atelje"

Korisnička ocjena: 4 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivna
 

U ponedjeljak, 28.03.2022. s početkom u 10:45 emitirana je naša emisija u programu Petrinjskog radija. Govorili smo o projektu Otvoreni keramički atelje koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Ovo je završna od planirane četiri radio emisije o projektu. Cilj radio emisija je promovirati projekt i informirati zajednicu o projektnim aktivnostima. Ako želite poslušati radio emisiju, samo napravite klik na gornju fotografiju s gostima emisije i audio bi se trebao pokrenuti.

U posljednjoj radio emisiji Otvorenog keramičkog ateljea najviše smo govorili o ostvarenim rezultatima projekta. Osim voditelja, Marija Gršića, u radio emisiji su sudjelovali: Palma Miličević, predsjednica udruge GRAK koja provodi projekt, Ivana Švragulja, korisnica projekta i Matej Jajčinović, voditelj projekta Otvoreni keramički atelje.

U uvodnom dijelu je Palma Miličević, predsjednica udruge GRAK, ispričala kako je došlo do ideje da se krene u takav projekt. Govorila je o tradicionalnom petrinjskom lončarstvu koje kroz protekla stoljeća izumire i nedostatku klubova u kojima bi se građani mogli okupljati. Keramički atelje je odgovor udruge GRAK na ta dva problema.

U nastavku je Matej Jajčinović govorio o provedbi projekta, iz perspektive voditelja. Projekt se provodio tijekom dvije godine, koje su radi korone i potresa bila jako izazovne. Prilagođavali smo nepredviđenim situacijama pa smo pokrenuli i online lekcije keramike. Praksa se održavala pet dana u tjednu, uvijek kada je to bilo moguće organizirati. Imali smo ukupno 178 korisnika, što je puno više od planiranih 120. 

 - „Bio sam svjedok mnogim kreativnim idejama naših korisnika. Atelje je posao mjesto sklapanja prijateljstava, a nakon petrinjskog potresa i mjesto antistres terapije“, rekao je Jajčinović pa je dodao: "Neki od naših korisnika su se odlučili na kupovinu lončarskog kola i peći."

Palma Miličević je potom govorila o povećanom interesu sugrađana za petrinjsko lončarstvo, kao i prijateljskom okruženju koje lončarstvo njeguje kroz stoljeća. Otvoreni keramički atelje je sudjelovao u organizaciji prvog FLIK-a, Festivala lončarstva i keramike u Petrinji. Festival je diobio prestižnu nagradu u turizmu, INTERSTAS.

Ivana Švragulja je pričala o projektu iz perpektive korisnika i člana Otvorenog keramičkog ateljea. 

- "Prezadovoljna sam. Ovo je bio pozitivan projekt, za mene kao korisnicu i kao učiteljicu i kao osobu željnu novih iskustava. Sve je napravljeno bolje od očekivanog. Dostupnost materijala, voditelji, sve je bilo fantastično. Bilo bi šteta da se to ne nastavi. Zaista je obučen velik broj ljudi i otkriveni su novi talenti. To se vidi po radovima koji su natsali. Svatko je našao svoj put. Nekome se više svidio rad na kolu, nekome se viđe sviđa oblikovati glinu u neke figurice. Svaki dan se vidi napredak," rekla je Švragulja između ostalog.

Obzirom da je Ivana Švragulja učiteljica, pričala je o tome kako je uvijek bilo djece koja žele raditi keramiku. Keramika traži strpljenje: oblikovanje, dorađivanje, pečenje, bojanje, glaziranje... Djeca su uvijek bila oduševljena time.

Na kraju radio emisije Matej Jajčinović se zahvalio svima koji su sudjelovali u provedbi projekt, posevno voditelju radionica Valentinu Valentu.


You are not authorised to post comments.

Comments powered by CComment

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fondaSadržaj internet stranice isključiva je odgovornost udruge Građanski aktivizam.

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.