• +385 92 3902905
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Jesen u ateljeu: nastavljamo seriju zabavnih radionica

Jesen u ateljeu: nastavljamo seriju zabavnih radionica

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Jesen je pred vratima, a možda se sunčani dani produže pa ćemo imati prekrasno bablje ljeto. Nikad ne znaš. Jedino što znamo je da želimo s vama podijeliti još malo znanja i vještina u izradi predmeta od keramike. Zato smo pripremili niz zabavnih radionica koje će te motivirati da nam se pridružiš te od petrinjske gline svojim rukama izradiš cool predmete. Upravo onako kako želiš!

Radionice će održati od 27. rujna do 1. listopada 2021. u Petrinji, na adresi Slavka Kolara, 2 odvojak 24c. Sve će se radionice provoditi na otvorenom, od 16.00-20.00 sati, a koristit će se ručno modeliranje gline. Dakle, bez lončarskih kola. Sudionici će moći koristiti stolne okretne stalke, kalupe, sitni alat i, naravno, svoje ruke. Radionice će voditi petrinjski lončar i umjetnik, Valentino Valent.

Obzirom da je broj sudionika ograničen, potrebna je prijava za svaku radionicu. Prijaviti se možeš pozivom na 092 3902905 ili 091 234 0060. U nastavku pogledaj opis radionica.

  

RADIONICA IZRADE KERAMIČKIH PEKAČA

Izradi kvalitetan ovalni keramički pekač koji ćeš imati godinama. Izaberi željeni oblik i izradi pekač koji ćeš koristiti u pećnici ili mikrovalnoj, a moći ćeš ga prati u perilici posuđa.

Koristit ćemo tehniku slaganja trakica od šamotirane gline otporne na visoke temperature. 
   PONEDJELJAK
27. RUJNA
  

ANINA SOLENKA

Možda je i tvoja baka imala ovakvu solenku? Zgodna je i izgleda simpatično s velikim otvorom za ruku. Naravno, solenka služi za čuvanje soli. Karakteristike ovakve solenke su visoka upornost vlage što sol održava suhom.

Solenka se u konačnici dotjera i ukrasi po volji umjetnika. Prilagodi ju svojoj kuhinji!

Koristit ćemo tehniku slaganja i lijepljenje trakica na okretnom stalku (ručnom lončarskom kolu).

UTORAK
28. RUJNA

MOBILE ILI LOVAC NA VJETAR

Izradi svoj mobile, niz oblika od terakote koji se njišu na vjetru. Neka mobile bude ukras tvoje kuće ili hir tvoje mašte! Ako ga staviš na terasu, onda te očekuje zima ispunjena glazbom koja nastane u igri vjetra i terakote. Karakterizira ga prekrasni tonovi koji se dogode prilikom sudara keramičkih predmeta zavezanih na strunu.

Pridružite nam se na ovoj radionici i modeliranjem gline napravi svoj mobile. Koristit ćemo kalupe i sve tehnike ručnog oblikovanja gline. Tematika jesen i lišće.

SRIJEDA
29. RUJNA

KERAMIČKI KUĆNI BROJ

Kućni brojevi su isti i bezlični, zar ne? Može to i drugačije! Izradi broj od keramike i stavi ga na svoju kuću ili ga izradi za nekog drugog. Putujući svijetom  imamo priliku vidjeti prekrasne kućne brojeve. Posebno su lijepi kućni brojevi u Portugalu ili Španjolskoj. Oni su od toga napravili umjetnost! U trgovinama se mogu kupiti keramičke pločice koje se onda slažu kako bi se dobili odgovarajući kućni brojevi.

Kućne brojeve ćemo raditi tehnikom valjanih glinenih ploča i modeliranjem ukrasa, odnosno brojeva.

ČETVRTAK
30. RUJNA

PETRINJSKA STUCKA ZA POČETNIKE

Stucka je petrinjski suvenir, spomen na lončarsku povijest našeg grada. Po tome se Petrinjci poznaju. Malo je i domaćinstava koji u svom domu nemaju stucku kao ukras. Kada poklanjamo nešto ljudima koje volimo ili poslovnim suradnicima, često im poklonimo baš nju, keramičku stucku. Kao da im poklanjamo komad svoje petrinjske duše.

Ručno izrađena stucka je unikat. Na ovu radionicu posebno pozivamo one sugrađane kojima se u potresu razbila stucka. Dođite, izradit ćemo novu! Naravno, naše stucke neće biti savršene kao one koje izradi poznati petrinjski lončar Matej Stanešić. Ali bit će to posebna stucka!

Koristit ćemo tehniku trakica od gline, lijepljenje i slaganje. Ukrašavanje petrinjskim motivima.

PETAK
1. LISTOPADA

Radionice se provode u sklopu projekta "Otvoreni keramički atelje". 

Projekt je sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

             


Nemate ovlasti ostavljati komentare.

Comments powered by CComment

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fondaSadržaj internet stranice isključiva je odgovornost udruge Građanski aktivizam.

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

© 2022 Građanski aktivizam. Sva prava pridržana. Udruga GRAK