• +385 91 555 4098
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

IZAZOV ZA OBITELJ: Unesite kasicu prasicu u vaš dom!

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

U djetinjstvu smo imali kasicu prasicu uz koju smo učili štedjeti. U zadnje se vrijeme taj običaj malo izgubio. Zato dođite obiteljski na keramičku radionicu i zajedno izradite stare dobre kasice prasice. Djeca će dobiti naviku štednje koja će im koristiti cijeli naš život. Najbolje od svega, kasicu će izraditi svojim rukama!

Dvodnevna radionica izrade kasice prasice će se održavati ponedjeljkom od 17.00 sati u Otvorenom keramičkom ateljeu. Na prvoj radionici ćemo od gline oblikovati kasice prasice, na drugoj ćemo radionici oslikavati naše kasice od terakote. Prva će se radionice radionica održati 3. kolovoza 2020., a druga tjedan dana kasnije. Za sudjelovanje je obavezna prijava na 092 3902 905. Požurite se, broj sudionika je ograničen!

Na radionici mogu sudjelovati stanovnici Petrinje registrirani kao članovi Otvorenog keramičkog ateljea. Ako do sada niste član, možete se prijaviti prije početka radionice. Članstvo je besplatno, ali je obavezno, čak i za djecu.

Povijest kasice prasice i njene prvotne verzije seže davno u srednji vijek dok još nisu postojale banke pa su ljudi ušteđevinu držali u kući. Prve kasice prasice napravljene su još u 14. stoljeću na indonezijskom otoku Java. Izrađivane su od terakote (pečene gline) i imale su prorez na vrhu za ubacivanje novčića. 

Svinje su povezivane s prosperitetom pa su i kasice izrađivali u tom obliku, vjerujući da će im na taj način brže donijeti bogatstvo. Zbog slatke njuške i uvijenog repa kasice su postale vizualno atraktivne i zbog toga privlačne djeci, ali i odraslima.

U Njemačkoj i Nizozemskoj se uspjeh i sreća i danas povezuju sa svinjama pa je novogodišnji običaj darovati kasicu prasicu ili marcipan u obliku prasca kao znak sreće. U nekim dijelovima Nizozemske čak se zadržao običaj da najuža obitelj novorođenom djetetu poklanja kasicu prasicu napunjenu novcem, kao znak blagostanja i uspjeha.

Prvotne kasice nisu imale otvor na dnu, stoga ušteđeni novac niste mogli lako izvaditi. Da biste uspjeli doći do svoje ušteđevine, morali ste je razbiti. S vremenom su se počele izrađivati od vrhunske keramike i bogato ukrašavati kako bi ljudima bilo žao razbiti ih pa su na taj način i duže štedjeli.

Na fotografiji je simpatična kasica velikog trbuha iz 15-tog stoljeća i najstarija je kasica na svijetu. Nalazi se u muzeju Sveučilišta Oxford i možete ju kupiti za 5.000 dolara. Vrlo je rijetka zato što su se kasice prasice razbijale kada bi se napunile, kako bi se iz njih uzeo ušteđeni novac.

Zašto ne bi i vi napravili svoju kasicu prasicu? Za 500 godina će vrijediti 5.000 dolara! 


You are not authorised to post comments.

Comments powered by CComment

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fondaSadržaj internet stranice isključiva je odgovornost udruge Građanski aktivizam.

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.