• +385 91 555 4098
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Prve 4 skupine završile tečaj
  • Prve 4 skupine završile tečaj
  • Prve 4 skupine završile tečaj
  • Prve 4 skupine završile tečaj
  • Prve 4 skupine završile tečaj
  • Prve 4 skupine završile tečaj
  • Prve 4 skupine završile tečaj
  • Prve 4 skupine završile tečaj
  • Prve 4 skupine završile tečaj
  • Prve 4 skupine završile tečaj
  • Prve 4 skupine završile tečaj
  • Prve 4 skupine završile tečaj
  • Prve 4 skupine završile tečaj

Prve 4 skupine završile tečaj "Uvod u keramiku i lončarstvo“

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Otvoreni keramički atelje je već od početka privukao veliki broj naših sugrađana pa su prve 4 skupine polaznika tečaja „Uvod u keramiku i lončarstvo“ već završile svoju obuku.

Nakon 20 sati obuke polaznici su tek malo zagrebali po kompleksnoj keramičkoj umjetnosti. Osim što su doznali dosta o petrinjskom tradicionalnom lončarstvu, polaznici su savladali osnove ručnih tehnika oblikovanja gline i rada na lončarskom kolu, jednostavne tehnike oslikavanja glinenih predmeta, upoznati su s postupkom sušenja i pripreme za pečenje te u konačnici s postupkom glaziranja. To su tek bazična znanja koja su ih uvela u prekrasan šareni svijet keramike ali su dovoljna da polaznicima zagolicaju maštu i izazovu kreativnost. Zato smo gotovo sigurni da će mnogi od njih tijekom ljeta u atelje dolaziti na praksu, a na jesen nam se opet pridružiti na naprednom tečaju keramike i lončarstva.

U četvrtak 2.7.2020 smo organizirali posljednje predavanje u sklopu uvodnog tečaja. Polaznici su posjetili lončarsku radionicu našeg mentora Valentina Valenta gdje su imali priliku vidjeti kako se organizira proizvodnja većeg broja glinenih predmeta. Valent je polaznicima prezentirao rad na tradicionalnom lončarskom kolu na nožni pogon nakon čega ih je proveo kroz svoju radionicu objašnjavajući postupke izrade gline u kalupima i velikim prešama ali i ručne izrade većeg broja sličnih predmeta, po narudžbi kupca. Njegovi su kupci često ugostiteljski objekti, vrhunski restorani i hoteli koji žele imati ručno izrađeno posuđe. Obzirom da je Valent poznat kao „kralj amfore“ u njegovoj radionici i oko nje smo mogli vidjeti puno amfora koja su replike onih iz rimskog doba, a danas su vrlo atraktivni dekorativni predmeti.

RADOVI POLAZNIKA TEČAJA

Kada već pričamo o dekorativnim predmetima, vrijedno je spomenuti da ih je jučer u dvorištu oko lončarske radionice bilo na pretek. Tamo smo naime odnijeli sve završene radove polaznika. Neki su radovi bili glazirani, neki su bili samo pečena terakota ali su bili prekrasni. Pogotovo ih je bilo lijepo vidjeti zajedno, jer zajedno su i stvarani. U ovoj našoj glinenoj priči glina je medij za razvoj kreativnosti ali i ljepilo kojim lijepimo zajednicu.

Polaznicima se na zadnjim satima obuke pridružio i Matej Stanešić, najpoznatiji petrinjski lončar i čovjek koji je očuvao petrinjsko lončarstvo kroz protekle godine. On nam je uvijek rado viđen gost jer bez njega danas ne bi bilo ni Otvorenog keramičkog ateljea. Gospodin Stanećić je pregledao radove polaznika i zadovoljno ih komentirao:

  • Jako su dobri. Neki su prava umjetnička djela. Sve bi se to kao od šale prodalo na jadranskoj obali!

A radovi su zbilja dobri. Naravno da se neki ističu radi vještine i kreativnosti autora ali svaki je komad zanimljiv i unikatan.

Polaznici su bili oduševljeni jer su prvi put vidjeli kako njihovi radovi izgledaju nakon svih tih faza izrade: oblikovanja, suđenja, pečenja, oslikavanja i glaziranja. Radove su odnijeli doma i sigurni smo da ih ponosno pokazati prijateljima i članovima obitelji.

Otvoreni keramički atelje je polaznicima uručio uvjerenja o završenom uvodnom tečaju, a to je preduvjet za nastavak, a to je „Napredni tečaj keramike i lončarstva“ koji počinje na jesen.

LIJEPI KOMENTARI POLAZNIKA

- Oduševljena sam. Jedva čekam nastavak.

- Neopisivo sam sretna što sam imala priliku naučiti kako se radi keramika.

- Uživala sam u radu s glinom i sretna sam što sam upoznala zanimljive ljude.

- U teškom sam životnom periodu i ovo me smiruje.

- Sav sam stres ostavila u glini.

- Nagovorili su me da dođem i nisam očekivao da će me ovo oduševiti!

- Bog je uživao dok je iz zemljanog praha stvarao Adama. I mi tako uživamo dok stvaramo svoja djela od zemlje.

- Jedva čekam napredni tečaj!

- Valent je bio zabavan i dobar učitelj. Bilo je ugodno biti na tečaju među svim ovim ljudima.

- Mi smo na početku. Sada tek postaje zanimljivo raditi s glinom!

To su samo neke od pozitivnih riječi koje smo danas čuli od polaznika tečaja "Uvod u keramiku i lončarstvo".

GALERIJU FOTOGRAFIJA POGLEDAJTE IZNAD NASLOVA OVE VIJESTI.


You are not authorised to post comments.

Comments powered by CComment

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fondaSadržaj internet stranice isključiva je odgovornost udruge Građanski aktivizam.

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.