• +385 91 555 4098
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Započeli smo prvi program umjetničke rezidencije u Petrinji

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

U periodu od 13. svibnja do 11. srpnja 2024. godine u Petrinji će boraviti tri keramička umjetnika. Danas im je bio prvi dan pa su ga proveli u upoznavanju ateljea, posjetitelja, opreme i materijala u ateljeu. Udruga GRAK je kroz Keramički atelje Petrinja domaćin ove prve umjetničke rezidencije u našem gradu kroz program Culture Moves Europe.

Cilj rezidencijalnog programa je

Kreirati: uključiti se u kolektivni kreativni proces u potrazi za stvaranjem novog umjetničkog/kulturnog djela.

Povezati: razviti mrežu profesionalaca, ojačati profesionalni razvoj sudionika, razviti novu publiku.

Projekt će se provoditi u Petrinji, u gradu je bio pogođen razornim potresom. Potres je uništio središte grada, uključujući i sve kulturne ustanove.

Udrugu GRAK čine lokalni aktivisti. Kao odgovor na nedostatak kulturnih aktivnosti, 2020. smo pokrenuli Otvoreni keramički studio u Petrinji. Studio smo kasnije preimenovali u Keramički atelje Petrinja i jedan je od nositelja lokalne umjetničke scene. Okuplja keramičke umjetnike i ljubitelje tradicionalne keramike po kojoj je Petrinja poznata.

U ovom projektu ćemo ugostiti 3 keramička umjetnika, pružiti im potrebnu logistiku, podržati ih, povezati sa zajednicom, omogućiti im interakciju s drugim umjetnicima i razvijati njihova znanja i vještine  kroz rad s prirodnom glinom, koje u našoj zajednici ima u izobilju. Mnogi hrvatski umjetnici stvarali su svoja djela upravo od naše gline.

Rezidencija će doprinijeti razvoju domaće suvremene umjetničke scene, te jačanju kapaciteta i kredibiliteta Udruge GRAK i Keramičkog studija Petrinja.

Ovdje vam samo kratko predstavljamo naše gostujuće umjetnike. Strpite se. Uskoro ćemo opširnije pisati o njima :-)

 #CultureMovesEurope  #CreativeEuropes  

Program rezidencije se provodi uz financijsku pomoć Europske unije.
Informacije i stavovi izneseni na ovoj web stranici pripadaju autoru i ne odražavaju nužno službeno mišljenje Europske unije.


You are not authorised to post comments.

Comments powered by CComment

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fondaSadržaj internet stranice isključiva je odgovornost udruge Građanski aktivizam.

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.