• +385 92 3902905
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
U ateljeu se krije petrinjsko zlato, glina obasjana suncem

U ateljeu se krije petrinjsko zlato, glina obasjana suncem

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Petrinja je proteklih stoljeća bila grad lončara. Grad leži na naslagama gline koja je radi svoje kakvoće bila nadaleko poznata pa je privukla i lončare koju su se tu nastanili iz Češke.

Mnogi od nas glinu smatramo blatom, pogotovo onda kada ju onako ljepljivu skidamo s obuće. Što se bolje lijepi za cipele, kvalitetnija je :-)

Međutim, stari su lončari petrinjsku glinu zvali zlatom jer su njome prehranjivali svoje obitelji, školovali djecu i plaćali sve one male i velike gušte koje život čine slađim i ljepšim. Petrinjska zemla, materijal koji je hranio mnoge.

Kada sljedeći put dođete u Otvoreni keramički atelje, pogledajte glinene posude koje se suše na policama. Poslijepodne, kada je sunčan dan, velika količina svjetla obasja atelje i onda se na policama desi čarolija. Glinene posude na sunčevu svjetlu dobiju prekrasnu zlatnu boju. Okupane svjetlom postanu drugačije, čudesno lijepe i tople. Kao da svjetlost odbija od njih pa onda i posude isijavaju zlatnu boju. Da, stari su lončari imali pravo. To je petrinjsko zlato!


Nemate ovlasti ostavljati komentare.

Comments powered by CComment

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fondaSadržaj internet stranice isključiva je odgovornost udruge Građanski aktivizam.

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

© 2021 Građanski aktivizam. Sva prava pridržana. Udruga GRAK