• +385 92 3902905
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Lončarstvo je umijeće proizvodnje keramičkih posuda od gline i jedno je od prvih zanata koji su se pojavili s nastankom ljudske kulture.

- Wikipedia

Lončarstvo je jedno od prvih zanata

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Umjetnost izrade predmeta od gline staro je skoro koliko ljudsko biće. Lončarski zanat je nastao prije nego se počela bilježiti naša povijest, u nepoznatim selima, dok je poljoprivreda još bila u povoju.

U našoj dalekoj prošlosti primitivne žene su počele praviti posude od gline. Jedna od najranijih tehnika za izradu posude je oblikovanje valjkastih traka koje se spiralno saviju i poravnaju u gladak zid posude.

Bio je veliki ljudski napredak kada smo naučili pretvoriti glatku glinu u otporan i tvrd lonac pečen na vatri. Zamislite, prije 8 000 godina postojali su takvi predmeti! Pronađeni su od Makedonije do Irana.

Lončarstvo je umijeće proizvodnje keramičkih posuda od gline i jedno je od prvih zanata koji su se pojavili s nastankom ljudske kulture

Najčešći lončarski proizvodi su lonci, šalice, čaše i slični predmeti koji danas sve više imaju dekorativni namjenu, iako se polako vračaju u upotrebu jer su nove glazure (cakline) mnogo sigurnije za upotrebu jer ne ispuštaju olovo.

Najstarije do sada poznate keramičke posude stare su oko 18.000 godina, a dolaze iz Kine.


Nemate ovlasti ostavljati komentare.

Comments powered by CComment

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fondaSadržaj internet stranice isključiva je odgovornost udruge Građanski aktivizam.

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

© 2021 Građanski aktivizam. Sva prava pridržana. Udruga GRAK