• +385 91 555 4098
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Projekt rođen u petrinjskom blatu
  • Projekt rođen u petrinjskom blatu
  • Projekt rođen u petrinjskom blatu
  • Projekt rođen u petrinjskom blatu
  • Projekt rođen u petrinjskom blatu

Projekt rođen u petrinjskom blatu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Prije nego vam predstavimo naš novi projekt „Otvoreni keramički atelje“ koji se sufinancira iz Europskog socijalnog fonda, želimo se osvrnuti u daleku u prošlost Petrinje i ispričati vam priču o lončarskim ognjištima našeg kraja i dobrim ljudima bez kojih naš projekt nikada ne bi zaživio.

Ulicom petrinjskih lončara do Lončarstva VAL

Zahvaljujući nalazištima vrlo kvalitete i nadaleko poznate petrinjske gline, lončarstvo se smatra najstarijim, najraširenijim i najpoznatijim obrtom Petrinje. Obrt  je doživio procvat sredinom 19. stoljeća kada je 145 lončara izrađivalo lonce, ćupove, sirnice, kuglenke, vrčeve, tanjure i ostale predmete potrebne svakodnevnom životu stanovništva. Petrinjski su lončari u to doba bili organizirani oko lončarskog ceha na čijoj je zastavi s jedne strane slika svetog Lovre, patrona ceha, a na drugoj strani zastave je obilježje ceha, petrinjska stucka.

U samo jednoj ulici, koju danas zovemo Gajeva, lončarstvom se bavilo 56 obrtnika,  gotovo svaka kuća!  Zato se ta ulica nekada zvala Lončarska, a sve žitelje tog dijela grada i danas zovemo Toparima - prema njemačkoj riječi topf što znači lonac.

loncarstvo petrinja sare

Obitelj Stanešić iz Gajeve ulice se kroz šest naraštaja bavila obradom čuvene petrinjske gline. Danas je među nama 83-godišni Matej Stanešić, kao posljednji je lončar keramičarske radionice Stucka. Iako je odavno u mirovini,  i dalje najveći dio dana provede za lončarskim kolom. Vječito zamazan petrinjskim blatom, naš najpoznatiji lončar čuva tradiciju Petrinje i svoje obitelji. Uspio je u tome, unatoč industrijskoj revoluciji i jeftinoj tvorničkoj keramici koju koristimo danas.

Matej Stanešić i dalje vrti svoje lončarsko kolo, priča priče o nekim davnim lončarima i svoje znanje neumorno prenosi mlađim naraštajima. Prisutan je na svim manifestacijama, sajmovima i događanjima gdje treba promovirati tradiciju i baštinu petrinjskog kraja. Najveću nagradu Matej Stanešić vidi u svom učeniku Valentinu Valent:

„Kad sam već izgubio svu nadu da će se netko prihvatiti ovog posla, kad sam mislio da su sva ona naša predavanja petrinjskim školarcima o oblikovanju gline i sve one promotivne aktivnosti o etnološkom značaju bile uzaludne  i da naš vapaj nitko ne čuje, pojavio se nasljednik koji će, nadam se, uspješno nastaviti tradiciju lončarstva u Petrinji“, izjavio je Matej Stanešić za Deutsche Welle.

Legenda petrinjskog lončarstva Matej Stanešić i njegov učenik  Valentino Valent, danas uspješan umjetnik i lončarski poduzetnik, na otvorenju Glinene priče

O svom naukovanju za lončara Valentino Valent kaže:

"Kod majstora Stanešića sam već prvi dan napravio nekakvu posudu za koju je moj učitelj rekao da takvo što još nije vidio. Jednostavno imam neki prirodni dar, oduvijek sam bio kreativan i lončarstvo me privlačilo“.

Valentino Valent je diplomirao telekomunikaciju na Prometnom fakultetu, ali ljubav prema petrinjskom blatu je bila jača od diplome. U struci je radio do prije tri godine, otkada danas 33-godišnji Valentino zajedno sa svojim obitelji uspješno vodi obrt Lončarstvo VAL. Nastavili su tradiciju dugu šest generacija kao jedini nasljednici petrinjske obitelji Stanešić u lončarstvu.

Radi lončarske tradicije u Petrinji postoji turistička ruta Priče s lončarskog ognjišta, a velika stucka postavljena na ulazima u grad izrađena je upravo u spomen petrinjskim lončarima. Od ove godine Turistička zajednica Grada Petrinje organizira manifestaciju Festival blata s naglaskom na lončarsku tradiciju grada. I danas imamo vrhunsku glinu, naše vrlo kvalitetno „petrinjsko blato“, kako to naši lončari vole reći. Jedino lončara još uvijek imamo malo.

Glinena priča i lončarsko kolo za osobe s invaliditetom

Kako osigurati radna mjesta za osobe s invaliditetom? Na to je pitanje pokušala odgovoriti naša udruga Građanski aktvizam (GRAK), zajedno s Udrugom osoba s invaliditetom SMŽ koja ima puno iskustva u provedbi brojnih projekata u našoj županiji. Tijekom razrade te ideje udruga Građanski aktivizam je snimila kratki video Pottery SE s kojim smo osvojili prvo mjesto na natječaju “International Social Innovation Challenge 2016″, kao najbolja socijalna inovacija.

Vođeni idejom o mogućnostima samozapošljavanja i bogatom tradicijom petrinjskog lončarstva, 2017. godine smo s Valentinom Valentom i Udrugom osoba s invaliditetom SMŽ osmislili manji projekt Revitalizacija lončarstva u kojem je 20 teško zapošljivih osoba, uključujući i osobe s teškim invaliditetom, steklo osnovne vještine modeliranja, ukrašavanja i pečenja gline. Projekt je u zajednici bio poznatiji po imenu „Glinena priča“. U sklopu tog projekta dali smo izraditi prvo lončarsko kolo prilagođeno osobama koje se kreću u invalidskim kolicima. Zahvaljući Valentu i tom specijalnom kolu, petrinjskim se lončarima pridružio i Silvio Radošević koji je s 22 godine doživio prometnu nesreću koja ga je vezala za invalidska kolica. Lončarstvo mu je dalo novu životnu radost, a lončarsko kolo prilagođeno baš njemu darovao mu je upravo njegov učitelj, Valentino Valent.

"Prije osam godina, kada sam slično počinjao, majstorski obrtnik Mato Stanešić darovao mi je svoje lončarsko kolo i time je počela moja profesionalna karijera u ovom poslu. Sada sam odlučio sličnom dobrotom uzvratiti mladom Silviju, prepoznatom talentu za oblikovanje gline i bavljenja lončarstvom. Baš mu ovo ide od ruke," ispričao je tada Valentino Valent.

Kada je Valentino Valent došao u udrugu i donio svoje lončarsko kolo da nam pokaže kako se radi na njemu, dobio sam želju za rad sa glinom. Na žalost, tada nisam mogao raditi na tom kolu pošto sam u invalidskim kolicima. Sada mi se želja ispunila jer imam kolo prilagođeno mojim mogućnostima. Ispunit ću očekivanja svog mentora i donatora Valenta, neću ga razočarati.”, komentirao je Silvio.

Petrinjsko lončarstvo sa srcem: Matej Stanešić je svom učeniku Valentinu darovao lončarsko kolo, a desetak godina kasnije Valentino je lončarsko kolo darovao svom učeniku Silviju

Petrinjsko lončarstvo sa srcem: Matej Stanešić je svom učeniku Valentinu darovao lončarsko kolo, a desetak godina kasnije Valentino je lončarsko kolo darovao svom učeniku Silviju

Udruga osoba s invaliditetom SMŽ unajmila je prostor na Gradskoj tržnici Petrinja gdje je Glinena priča i nakon završetka projekta nastavila s radom. Članovi te udruge su nastavili izrađivati unikatne proizvode od gline.

OTVORENI KERAMIČKI ATELJE, projekt rođen u petrinjskom blatu

Kako su nam se na radionicama izrade predmeta od keramike željeli pridružiti brojni sugrađani, počeli smo razmišljati o glini kao mediju koji može riješiti neke probleme koje smo uočili u našoj zajednici. Naime, u Petrinji se osjeća nedostatak društvenih klubova koji nude obrazovne programe, kreativne radionice i sadržaje za slobodno vrijeme mladih, umirovljenika, branitelja, nezaposlenih i drugih skupina građana. Istovremeno, na tradicionalnom lončarstvu se temelji i turistička ponuda Petrinje ali imamo malo lončara.

Otvoreni keramički atelje uskoro počinje s radom i otvara novo poglavlje petrinjskog lončarstva. Pridružite nam se!

Otvoreni keramički atelje otvara novo poglavlje petrinjskog lončarstva. Pridružite nam se!

2020. započeli smo projekt koji povezuje gore spomenuta dva problema u zajednici i nazvali ga „Otvoreni keramički atelje“. Dakle, atelje za izradu predmeta od keramike koji je dostupan svima. Projekt se provodio do 2022. Kupili smo potrebnu opremu i otvorili vrata modernog keramičkog ateljea u kojem smo organizirali čak 332 sata edukacije o izradi predmeta od keramike, za različite dobne skupine građana. U ateljeu je i nakon završene obuke 120 osoba provodilo slobodno vrijeme, razvijajući znanja i vještine u izradi moderne keramike, ali na temeljima tradicionalnog lončarstva.

6.2.2020. godine u Belom Manastiru udruga Građanski aktivizam je potpisala ugovor i svečano započela provedbu projekta

6.2.2020. godine u Belom Manastiru udruga GRAK je potpisala ugovor i svečano započela provedbu projekta. Projekt „Otvoreni keramički atelje“ vrijedan je 992.817,60 HRK i provodi se u okviru Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima (Benkovac, Knin, Petrinja, Vukovar i Beli Manastir s Općinom Darda) a financira se iz sredstava Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020.

Projekt smo završili ali Keramički atelje Petrinja je postao stalna aktivnost udruge GRAK. Sve su usluge ateljea i dalje potpuno besplatne za sve korisnike.

Naše je stoljeće u izradu predmeta od keramike donijelo puno novih ideja, materijala, oblika, boja i glazura. Sve ih želimo isprobati, ali istovremeno sačuvati naše etno stilove na površini keramike, radi očuvanja tradicije i prepoznatljivosti baštine našeg kraja. Također želimo zadržati radostan, srdačan i prijateljski doživljaj lončarstva koji se u Petrinji njeguje kroz stoljeća.

Ako želite pratiti naše aktivnosti, posjetite nas na faceboook stranici Otvoreni keramički atelje.

lenta 600

Projekt je sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.


You are not authorised to post comments.

Comments powered by CComment

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fondaSadržaj internet stranice isključiva je odgovornost udruge Građanski aktivizam.

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.