• +385 91 555 4098
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Video lekcije za članove Otvorenog keramičkog ateljea

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Ako si iz Petrinje, a još uvijek nisi član/članica Otvorenog keramičkog ateljea, pa što se čeka? :-) 

Registracijom ostvaruješ pravo na sudjelovanje u besplatnim online lekcijama, glinu i sav potreban materijal, mentorstvo i praksu u Otvorenom keramičkom ateljeu koji se nalazi u Petrinji na adresi Slavka Kolara, 2. odvojak 24c.

Za one koji vole učiti online pripremili pripremili smo 12 zanimljivih video lekcija u kojima govorimo o tradiciji petrinjskog lončarstva i ručnom oblikovanju gline. Nudimo vam priliku da pogledate lekcije, uzmete glinu i potreban alat te prateći video zapise i savjete izradite svoje prve predmete od keramike. Pogledajte SADRŽAJ VIDEO LEKCIJA.

REGISTRACIJA

Registracija novog člana ateljea se povodi i 3 koraka:

  1. Ispunjavanje prijave na linku: https://otvoreniatelje.eu/clanovi-ateljea/prijava
  2. Voditelj projekta će kroz informacijski sustav unijeti vaše podatke, a na mail ćete dobiti poziv za dopunu podataka. Obzirom da se radi o projektu koji financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, molimo vas da budete strpljivi i unesete tražene podatke. Isplati se, dobit ćete niz besplatnih usluga.
  3. Nakon završene registracije korisnika projekta na mail adresu ćemo vam poslati pristupne podatke za online lekcije na stranici otvoreniatelje.eu

Na taj način postajete registrirani korisnici projekta i članovi Otvorenog keramičkog ateljea. To znači da ćete osim online lekcija moći koristiti sve usluge ateljea: sudjelovati na radionicama, dolaziti na praksu i savjetovati se s mentorima, koristiti lončarska kola, peći za pečenje gline, alate i svu drugu opremu.

Nakon završene registracije moći ćete vidjeti pregled lekcija kao u donjem prikazu. 

Sadržaj video lekcija:

1 lekcija:  PETRINJSKO LONČARSTVO glina i keramika

U ovoj smo lekciji posjetili petrinjsko nalazište kvalitetne gline o kojoj će vam govoriti Valentino Valent. 
Stanešići, Pejakovići, Križanići, Ivančani, Generi… Sve su to poznate nekada obitelji petrinskih lončara. U Gajevoj je ulici još uvijek aktivan lončar Mata Stanešić koji će nam pričati o nekadašnjem petrinjskom lončarstvu. Posjetili smo ga u njegovoj radionici i snimali dok pravi stucku. 

2. lekcija: 5. ELEMENT - ručno oblikovanje i pečenje gline

Lončarstvo je jedno od najstarijih zanata. Da bi izradili posudu od gline potrebna su nam sve četiri 4 elementa: zemlja (glina), voda, vatra i zrak.
Peti element, to smo mi, lončari. U videu pogledajte kako nastaje jedna posuda u prirodnom okruženju, na obali rijeke Petrinjčice.

3. lekcija: LONČARSKA RADIONICA - pogledajmo kako izgleda radni prostor jednog lončara

Pogledajte kako izgleda lončarska radionica i doznajte zašto je za završnu obradu predmeta od gline bolja mokra spužva od šmirgl papira. 
Zašto nije dobro sušiti predmete na plastičnoj podlozi? Kako izgledaju kalupi za glinu? Na koliko se stupnjeva peče keramika? 

4. lekcija: ALATI ZA RAD s glinom

Glinu možemo oblikovati samo svojim rukama, a možemo se koristiti i raznim alatima. Uz naše lekcije možete raditi s glinom u vašem domu, uz pomoć alata koje imate u svom domaćinstvu. Valjak za tijesto, kalupi za kolače, heklani miljei, dječje igračke i razni drugi predmeti, sve to možete koristiti za ukrašavanje vaših posuda.
Listovi biljaka u dvorištu također ostavljaju prekrasne otiske na glini! 
Pogledajte lekciju i razmišljajte o tome što može ostaviti lijep trag na posudi koju ćete uskoro sami napraviti :-)

5. lekcija: IZRADA KALUPA

Ako želite izraditi više komada jednakih predmeta od keramike, onda je mudro napraviti kalup. Za izradu kalupa trebate imati gips i model, ranije oblikovan predmet od gline koji želite umnožiti.

6. lekcija: IZRADA POSUDE ZA POSLUŽIVANJE

U ovoj lekciji naučite kako možete uz pomoć alata iz vašeg doma izraditi posudu za posluživanje kolača, narezaka i slično.

7. lekcija: IZRADA VAZE

U ovoj ćemo lekciji izraditi tri različite vaze za cvijeće. Koristili smo alate koje i vi imate u svom domaćinstvu. Javite nam se, besplatno preuzmite glinu i vježbajte izradu ovakvih vaza uz naš video :-)

8. lekcija: IZRADA KASICE PRASICE

Svi smo u djetinjstvu imali barem jednu kasicu prasicu, a danas ćemo naučiti izraditi jednu, i to na vrlo jednostavan i zabavan način! Prije nego krenemo s lekcijom, imamo jedno praktično pitanje:
- Imate li manji balon? Trebat će vam! :-)

9. lekcija: ZAVRŠNA OBRADA I PEČENJE TERAKOTE

Nakon sušenja, glinene predmete trebamo pažljivo pregledati i vlažnom spužvom zagladiti sve oštre rubove. Završna obrada uljepša površinski sloj posude i nikako se ne treba preskočiti. Nakon toga premet je spreman za pečenje u specijalnoj peći za keramiku.

10. lekcija: UKRAŠAVANJE TERAKOTE

Kada izvadimo predmete iz keramičarske peći, prvo ih pregledamo i provjerimo jesu li popucali prilikom pečenja ili hlađenja. Nakon toga slijedi završna obrada. Neki će predmeti ostati ukrasna terakota, neke ćemo premazati zaštitnim slojem, neke ćemo ukrasiti engobe bojama i potom ih glazirati. Ovdje opet vaša kreativnost dolazi do izražaja. Jednaki predmeti od terakote nakon završne obrade mogu potpuno drugačije izgledati!

11. lekcija: GLAZIRANJE

Glaziranje je zanimljiv postupak kojim se nanosi glazura na terakotu. Nanosimo ju kompresorom, kistom, uranjanjem ili polijevanjem. Glazure mogu biti prozirne (transparentne) ili pokrivne. Mogu biti u boji  ili mogu imati specijalne efekte. Vještim glaziranjem podižemo estetsku i uporabnu vrijednost našeg predmeta.

12. lekcija: IZRADA NAKITA

Jeste li znali da od petrinjske gline možete izraditi efektan nakit? Dovoljno je da imate malo mekane gline i dobru ideju za ogrlicu, narukvicu, naušnice, razne privjeske itd. U videu ćete vjerojatno pronaći inspiraciju za izradu svojih unikata.


You are not authorised to post comments.

Comments powered by CComment

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fondaSadržaj internet stranice isključiva je odgovornost udruge Građanski aktivizam.

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.